A bécsi kávé: egy csésze történelem és kultúra

bécsi kávé

Bécs városa mindig is egy rejtélyes hely volt a magyarok számára. Egyszerre jelenti az 1848-as forradalmat, Sisi hercegnőt, Ferenc Józsefet és Haynaut. A kultúra és zene fellegvárát, valamint a Mariahilfer Strasse üzleteit. A kommunizmus idején a nyugatot szimbolizálta, egy olyan helyet, amihez Magyarország mindig fel akart zárkózni, de valahogy sosem sikerült teljesen. Ebben a városban született meg a híres bécsi kávé, amely mára már fogalommá vált.

A bécsi kávé története

A bécsi kávé története a 17. századra nyúlik vissza, amikor Bécs városa az Oszmán Birodalom ostroma után a törökök által hátrahagyott kávébabokra bukkant. A legenda szerint Georg Franz Kolschitzky, az ostrom egyik hőse, az első ember volt, aki felismerte a kávébabokban rejlő lehetőséget, és megnyitotta Bécs első kávéházát.

Eleinte csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak ezt a különleges italt, de idővel egyre népszerűbbé vált a kávéfogyasztás a városban. A 19. századra már számos kávéház nyílt Bécsben, amelyek a város kulturális életének központjaivá váltak. Érdekes tény, hogy 1819-ben Bécsen végigsöpört a „kavéházi adó” elleni tiltakozás, melyet végül a város vezetése visszavont a kávéházak népszerűsége miatt.

Kávéházak Bécsben és Budapesten

Nem csak Bécsben, de Budapesten is hasonló szerepet töltöttek be a kávéházak a 19-20. század fordulóján. Ezek a találkozóhelyek az irodalmi és művészeti élet fellegvárai voltak, ahol olyan nagyságok fordultak meg rendszeresen, mint Ady Endre, Kosztolányi Dezső vagy Karinthy Frigyes. Egy anekdota szerint Karinthy Frigyes egyszer fogadást kötött, hogy képes egy teljes novellát megírni a New York Kávéházban, mielőtt kiürülne a kávéja – és nyert.

Bár a történelem viharai, a világháborúk és a kommunizmus időszaka megtépázták a kávéházi kultúrát, az utóbbi évtizedekben újra virágzásnak indultak ezek a különleges helyek mindkét városban.

Mi teszi különlegessé a bécsi kávét?

A hagyományos bécsi kávé egy egyedi pörkölési és készítési módot takar. A bécsi kávé alapja a speciális, sötétre pörkölt kávészemek, amelyek erős, karakteres ízt és gazdag aromát adnak a kávénak. A pörkölés során a szemek felszíne enyhén olajossá válhat, ami hozzájárul a kávé telt ízéhez.

Az így előkészített kávét finomra őrlik, és egy speciális, rézből készült kávéfőzőben készítik el. Ez a főzési mód lehetővé teszi, hogy a forró víz lassan haladjon át az őrölt kávén, tökéletesen kioldva az ízeket és aromákat.

A frissen főzött bécsi kávét ezután egy előmelegített csészébe öntik, és gyakran egy pohár vízzel szolgálják fel. A víz segít leöblíteni a kávé intenzív ízét, és felfrissíti az ízlelőbimbókat a következő kortyok előtt. A hagyományos bécsi kávét tejszín és cukor nélkül fogyasztják, hogy a kávé valódi karaktere érvényesülhessen.

Hol érdemes megkóstolni?

Ha szeretnétek ezt a páratlan ízélményt átélni, látogassatok el Bécs emblematikus kávéházaiba, mint például a Café Central, a Café Sperl vagy a Café Sacher. A Café Central vendégei között található többek között Sigmund Freud, Leon Trotsky és Adolf Hitler is, bár szerencsére nem egy időben. Ezekben a hagyományokat őrző helyeken a klasszikus bécsi kávé mellett más különlegességeket is megkóstolhattok, mint a melange, az einspänner vagy a franziskaner. És persze ne feledkezzetek meg a hozzá illő Sacher-tortáról vagy egy ropogós péksüteményről sem!

A bécsi kávé: több mint egy ital

Láthatjátok, a bécsi kávé jóval több egy egyszerű italnál. Egy életérzés, egy darabka kultúrtörténet, amely évszázadok óta vonzza az embereket Bécsbe és Budapestre egyaránt. Amikor legközelebb kezünkbe veszünk egy csésze bécsi kávét, jusson eszünkbe, hogy ezzel a gesztussal részesei leszünk valami nagyszerűnek és egyedinek. Legyen szó egy fárasztó nap utáni kikapcsolódásról vagy egy kellemes beszélgetésről barátainkkal, a bécsi kávé mindig tökéletes választás. Fedezzük hát fel együtt ezt a csodálatos italt, és merüljünk el a bécsi kávéházak magával ragadó hangulatában!

Források a történelmi anekdotákhoz:

  1. Georg Franz Kolschitzky és az első bécsi kávéház: https://www.wienerzeitung.at/nachrichten/reflexionen/vermessungen/885074-Kaffee-in-Wien-und-anderswo.html
  2. Az 1819-es „kavéházi adó” elleni tiltakozás: https://www.geschichtewiki.wien.gv.at/Kaffeesteuer
  3. Karinthy Frigyes fogadása a New York Kávéházban: https://nektar.oszk.hu/hu/manifestation/3115868
  4. A Café Central híres vendégei: https://www.wien.info/de/sightseeing/sehenswuerdigkeiten/kaffeehaus-central-325368

Források a bécsi kávé elkészítéséhez:

  1. Bécsi Kávé- és Teaszövetség: https://www.wko.at/branchen/gewerbe-handwerk/lebensmittelgewerbe/kaffee-tee/wiener-kaffee.html
  2. Bécsi Kávéházak hivatalos honlapja: https://www.wiener-kaffeehaus.at/kaffeewissen/zubereitungsarten/


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük